23 Haziran 2012 Cumartesi

Yemek Sepeti


Yemek Sepeti

Öğle arasında yemeklerinizin geldiği şirketi tanımak istemez misiniz?

Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Amerika'dan yeni bir iş fikriyle dönen Nevzat Aydın, 2000 yılında arkadaşı Melih Ödemiş ve Cem Nufusi ile birlikte yemeksepeti.com'u kurmak için çalışmaya başladı. Yemeksepeti.com ülkemizin en gelişmiş ve ilk online yemek siparişi sitesidir. 2000 yılı içerisinde faaliyete geçmiş olan Yemeksepeti.com ülkemizdeki paket servis anlayışına çok daha verimli ve hızlı bir alternatif getirmeyi hedeflemektedir. Misyonu; öncelikle Türkiye'deki, daha sonra ise Orta Doğu ve Avrupa'nın gelişmekte olan ülkelerindeki tüm internet kullanıcılarına ve ilgili tüm restoranlara, internetten yemek siparişi verebilme ve alabilme olanağı sağlamaktır.


    Dipnot: Resimler hurriyet.com.tr’den alınmıştır.


İlk etapta 15 restoran hedef seçildi ancak söz konusu restoranlar internetten satışa inanmadığı için yemeksepeti.com'a yatırımda bulunmayacaklarını söyleyince yeni bir fikir buldular. Buna göre her alışverişten restoranlar da komisyon alabilecekti. Restoranlar para kazanmaya başladıkça yatırımını da artırmaya başladı ve bugün Balmumcu'daki yeni "kampüsüne" taşınan yemeksepeti, günde 120 bin kişiye hizmet veren bir portal haline geldi. 


Yaklaşık 200 çalışanı olan yemekSepeti, 40 ilde hizmet veriyor.  5 binden fazla restoranın en son menülerine ulaşarak ekstra ücret alınmaksızın kullanıcıların yemek siparişi verebilmesine olanak veren yemeksepeti, sadece İstanbul'da 2949 restoran ile servis veriyor. 2010 yılının mart ayında Izrestorana.ru adıyla Rusya pazarına giren şirket, aynı yılın Nisan ayında ise Foodonclick.com adı ile Birleşik Arap Emirlikleri pazarına katıldı.


Yemeksepeti.com öncelikle bu çerçevede olmak üzere yemek ile ilgili tüm konularda faaliyet göstermektedir. İnternet teknolojilerindeki bütün yenilikleri takip eden ve alanına giren uygulamaların hemen hepsinde Türkiye'de öncü olan Yemeksepeti.com, günlük hayatımızda son derece ciddi bir sorun olan 'Acaba ne yesek?', 'Pizzacının telefonu kaçtı?', 'Telefondan sipariş verelim ama hep diet kola yerine normal kola geliyor', 'Menü olsaydı da neler yiyebileceğimizi görseydik', 'Acaba o buraya paket servis yapıyor mu?', 'Netteyim şimdi telefon açamam, bir daha bağlanmam da dakikalar sürer', 'Toplantıya girmeden siparişi versem acaba adam gelince bekler bekler gider mi?', 'Biberini bol koy dedim yine bal gibi tatlı geldi' ve benzeri yüzlerce probleme son derece radikal bir çözüm getirmesi açısından Türkiye'de bir ilki gerçekleştirmektedir.


Bu buluşma tamamıyla interaktif bir ortamda sağlanıp teknolojinin tüm imkanları ile desteklenerek hata payı sıfıra yaklaştırılmış, verilen bir siparişin en kısa zamanda ve en doğru şekilde kullanıcıya ulaştırılması bir hedef değil bir zorunluluk olarak belirlenmiştir. Servis hızını ve kalitesini sürekli arttırmayı hedef olarak seçmiş olan Yemeksepeti.com, şu aşamadaki faaliyetlerini altı ana konu başlığı altında toplamıştır;



-Internet kullanıcılarına istedikleri restoranlardan istedikleri yemekleri sipariş verebilme imkanını hiçbir ek ücret ödemeksizin sunmak.

-Internet'ten de sipariş almak isteyen restoranların hepsine, hem mevcut olan altyapılarını kullanarak hem de en gelişmiş teknolojiyi yakalayarak sipariş alma olanağı sağlamak.
-Kullanıcıyı sipariş verdiği restoranların bulunduğu kişisel web sayfası ile karşılamak ve bu restoranların menülerindeki değişikliklerden kullanıcıyı haberdar etmek.
-Yemeksepeti.com'dan verilen siparişleri inceleyerek kullanıcının damak tadı ve bütçesi çerçevesinde yeni menülerin, promosyonların ve yemeksepeti.com ailesine katılan yeni restoranların bilgilerini kullanıcıya bildirmek.
-Yemek siparişini kullanıcının belirleyeceği ileri bir tarih ve saatte kendisine ulaşacak şekilde verebilmesini sağlamak.
-Yemek kavramı ile ilgili tüm konularda internet kullanıcılarını bilgilendirmek ve bir yemek portalı olarak hizmet vermek.



NOT: Özellikle bu firmayı bugün büyüteç altına almamın nedeni Yemeksepeti.com’un özellikle ilan yaratıcılığını çok seviyorum. Baktım ki Hürriyet yeni kampüslerini tanıtıyor bizde değinelim dedim J

Bu kadar firma bilgisinden sonra yeni ofisleri ile ilgili birkaç link verelim J


Webrazzi TV’nin yeni program dizisi girişim ofisleri olarak ele aldığı yemeksepeti.com’un ofis videosu için: http://www.webrazzi.com/tv/video/girisim-ofisleri-yemek-sepeti/4e77bebed27dc_4fbcf82b13dff ,

Hürriyet gazetesinde çıkan görseller için: http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay.aspx?cid=57505&rid=2



Zühre Turunç
Haziran 2012